bild

MS och MRT


Programledare Leif Lohm som arbetar på läkemedelsföretaget Biogen diskuterar idag med radiolog Anders von Heijne om magnetkameraundersökning vid MS. Anders von Heijne är överläkare och radiolog vid Danderyds sjukhus och har arbetat med radiologiska undersökningar sedan början av 90- talet.

bild

MS och graviditet

Programledare Max Eliasson som arbetar på läkemedelsföretaget Biogen diskuterar idag med neurolog Katarina Fink om MS och graviditet. Katarina Fink arbetar som överläkare och neurolog vid centrum för neurologi vid Karolinska universitetssjukhuset. I och med hennes forskningsintresse inom MS och graviditet arbetar hon också mycket med patienter i barnafödande ålder.Lyssna på podden >>
bild

Systematisk off labelanvändning av läkemedel

Att läkare använder läkemedel utanför indikation, s.k. off labelanvändning, är en möjlighet inom den fria förskrivningsrätten. Men på senare år har frågan om off-label användning blivit omdebatterad. Det finns flera exempel på systematisk användning av läkemedel utanför indikation i syfte att spara pengar åt sjukvården. Är det patientsäkert? Vems är ansvaret? Hur stämmer det överens med det regulatoriska systemet för läkemedel?

Lyssna på podden >>
bild

Den digitala patienten

Digitaliseringen av vårt samhälle och sjukvården är ett faktum sedan årtionden. Vi som individer kan samla in omfattande hälsodata om oss själva via moderna IT-lösningar, smartphones och allsköns digitala prylar. Varför använder sig sjukvården inte mer av denna möjlighet att utveckla personcentrerad vård? Är det tekniskt svårt, beror det på legala problem eller saknas helt enkelt intresset?Detta program handlar om möjligheterna och utmaningarna för sjukvården i mötet med den digitala patienten och vi samtalar med Jenny Christensson, verksam som Chief Patient Officer på ELSA Science.

Lyssna på podden >>

bild

MS och Corona

Coronaviruset (Sars-CoV-2) innebär en stor påfrestning för hela samhället och kan orsaka svår sjukdom (Covid-19) hos den som blir smittad. Detta program belyser hur du som har MS eller är närstående till någon med MS kan förhålla dig till Coronaviruset. Neurologen och överläkaren Øivind Torkildsen vid Haukeland Sykehus i Bergen (Norge) ger sin syn på situationen. Observera att råden i programmet baseras på norska riktlinjer. För fullständig information om Coronaviruset utifrån svenska förhållanden hänvisas till www.folkhalsomyndigheten.se

Lyssna på podden >>
bild

Värdet av Real World Evidence och randomiserade kontrollerade studier

Klinisk erfarenhet – det är inte forskning. Forskning bedriver man i studier, antingen är det registerstudier eller randomiserade kontrollerade studier. För den som är intresserad av läkemedelsfrågor är Real World Evidence (RWE) ett begrepp som ständigt återkommer. Men vad innebär det egentligen och hur bör man värdera evidens baserad på RWE i förhållande till evidens från randomiserade kontrollerade studier (RCT)? Kan man avgöra om läkemedel A är bättre än läkemedel B via RWE eller krävs det en jämförande RCT?

Lyssna på podden >>
bild

Podd om arbetsförmåga vid funktionsnedsättning

”En funktionsnedsättning är inte samma sak som att man saknar arbetsförmåga” säger Lise Lidbäck, förbundsordförande för Neuro i podden Synapsen. Hon berättar om sin väg genom arbetslivet. Om hur det gick när hon inte berättat om sin sjukdom och blev avslöjad, hur hon gav sig själv löftet att duger jag inte som jag är, kan det vara.


Lyssna på podden >>
bild

Kost och MS, del 1

”Låt maten bli din medicin”, sa Hippokrates på sin tid. Visst har medicinen utvecklats sedan dess men kosten är fortfarande lika viktig. Med kosten får du viktiga näringsämnen så som fett, kolhydrater och proteiner men även vitaminer och mineraler.Se filmen >>
bild

Kost och MS – Färdigrätter, del 2

Att alltid laga maten kan ibland kännas övermäktigt. Idag finns det hälsosamma färdigrätter. Välj helst de som är nyckelhål märkta. Det är mat som innehåller mindre socker, salt och mer fullkorn och fibrer och mindre fett. Färdigrätter är lätta att piffa upp med grönsaker.


Se filmen >>
bild

Behov av bättre mätmetoder
vid MS

Vissa aspekter av MS-sjukdomen, bland annat kognition, tas inte upp i EDSS-skalan, så det var därför vi hade det här symposiet, för att lyfta fram och se om det kan finnas bättre kliniska mätmetoder för att följa sjukdomen, säger Professor Sten Fredrikson om symposiet han modererade på MS-kongressen ECTRIMS.

Se filmen >>
bild

En film om MS för barn

Det kan kännas lite knepigt att förklara för ett barn vad MS är. I den här 3 minuter långa animerade barnfilmen beskrivs MS på ett pedagogiskt och lättsamt sätt. Se filmen tillsammans och sedan kanske det känns lättare att prata om MS.Se filmen >>
bild

Följ med på MS-yoga

I den här filmen får du följa med yogainstruktören Malin Schulz på ett kortare MS-yogapass.
– Alla som kan andas kan yoga, säger Malin, och för det här passet är det enda du behöver en stol.


Se filmen >>
bild

Film - Om MS

I den här korta illustrativa filmen förklaras vad MS är, vad som händer i kroppen vid MS, hur man påverkas av MS och hur läkemedel kan underlätta och bromsa MS. En film som kan hjälpa dig med diagnosen MS att själv förstå och att lättare kunna förklara för närstående vad multipel skleros är.

Se filmen >>
bild

Film - Om MS med Lotta Dahle

- Man brukar säga att MS är en sjukdom med tusen olika ansikten eftersom den varierar så från person till person, inleder Lotta Dahle, docent och överläkare på Neurologkliniken på Linköpings Universitetssjukhus. I filmen förklarar hon vad MS är.


Se filmen >>
bild

En film om fatigue

– Jag fastnade i strumplådan igen, kunde inte välja något så enkelt som strumpor. Vad är det som händer med mig? Många patienter beskriver fatigue som det värsta med MS.

Se filmen >>
bild

Nedsatt kognition ger sämre
arbetsförmåga

Professor Tomas Olsson berättar i den här filmen om ett enkelt test som görs för att testa kognitiv funktion hos personer med MS och kopplingen till en sämre arbetsförmåga.

Se filmen >
bild

Malin Schulz

”Nämen Malin, jaha, så du ska ta dig upp på Kilimanjaro? Det kan väl inte vara bra? Hur ska det gå med din MS?
- Min MS?… det är väl jag som ska upp!!”


Se filmen >>
bild

En film om MRT vid MS

I den här filmen berättar läkarna Anders von Heijne och Hans Lindå om MRT vid MS.


Se filmen >>
bild

Sex med MS

Sexualrådgivaren Dorthe Forsell vidgar vyerna när det gäller sexualitet vid MS, slår hål på normer och ger exempel på sexuella gaspedaler. Utgångspunkten är lösningar på sexuella problem - för sexuell dysfunktion är vanligt vid MS.

Se filmen >>
bild

”Vi har ju sagt att vi ska kämpa”

En gård, ett äktenskap, tre barn och så ja, en MS-diagnos. Kändis-bonden Anders och frun Isabel får familjelivet på gården att gå ihop. ”Vi har ju sagt att vi ska kämpa”, säger Isabel i filmen.


Se filmen >>
bild

Malin Schulz – Det går att leva ett normalt liv med MS

MS-patienten Malin Schulz som jobbar som personlig tränare lever ett vanligt liv trots sin MS. Hon pratar om vikten av att ta eget ansvar för att må så bra som möjligt genom träning, äta bra – leva ett bra liv!

Se filmen >>
bild

Rikard Furusten

En leverantör sa en gång, Rikard, jag tänker inte på att du är sjuk trots att du sitter i rullstol. Det är den finaste komplimangen jag någonsin fått."


Se filmen >>
bild

I mina skor

Ett par 3D-printade skorna skapades för att simulera hur det är att ha MS. I skorna känns varje steg tyngre och man upplever en känsla av obalans som är vanlig vid MS. Tanken med skorna var att friska personer skulle få uppleva hur det är att ha MS.

Se filmen >>
bild

Film om arbetsterapeuter

Det gäller att få ihop hela livspusslet och att ta vara på den begränsade energi man har. Man behöver prioritera, planera och pausa. Se filmen med 3 exempel på vad en arbetsterapeut kan hjälpa till med.

Se filmen >>

Biogen-41565