bild

En film om MS för barn

Det kan kännas lite knepigt att förklara för ett barn vad MS är. I den här 3 minuter långa animerade barnfilmen beskrivs MS på ett pedagogiskt och lättsamt sätt. Se filmen tillsammans och sedan kanske det känns lättare att prata om MS.

Se filmen >>
bild

Följ med på MS-yoga

I den här filmen får du följa med yogainstruktören Malin Schulz på ett kortare MS-yogapass. 
– Alla som kan andas kan yoga, säger Malin, och för det här passet är det enda du behöver en stol. 

Se filmen >>
bild

Film - Om MS

I den här korta illustrativa filmen förklaras vad MS är, vad som händer i kroppen vid MS, hur man påverkas av MS och hur läkemedel kan underlätta och bromsa MS. En film som kan hjälpa dig med diagnosen MS att själv förstå och att lättare kunna förklara för närstående var multipel skleros är.

Se filmen >>
bild

Film - Om MS med Lotta Dahle

- Man brukar säga att MS är en sjukdom med tusen olika ansikten eftersom den varierar så från person till person, inleder Lotta Dahle, docent och överläkare på Neurologkliniken på Linköpings Universitetssjukhus. I filmen förklarar hon vad MS är.

Se filmen >>
bild

En film om fatigue

– Jag fastnade i strumplådan igen, kunde inte välja något så enkelt som strumpor. Vad är det som händer med mig?
Många patienter beskriver fatigue som det värsta med MS. Den här filmen vänder sig till personer med MS.

Se filmen >>
bild

Nedsatt kognition ger sämre arbetsförmåga

Professor Tomas Olsson berättar i den här filmen om ett enkelt test som görs för att testa kognitiv funktion hos personer med MS och kopplingen till en sämre arbetsförmåga.

Se filmen >>
bild

Ökad risk för MS vid rökning

Professor Tomas Olsson berättar i den här filmen om hur rökning ökar risken att insjukna i MS med 50 %, om ökad risk att få MS efter hjärnskakning i tonåren samt om hur olika riskfaktorer samverkar.

Se filmen >>
bild

En film om MRT vid MS

I den här filmen berättar läkarna Anders von Heijne och Hans Lindå om MRT vid MS.

Se filmen >>
bild

Malin Schulz

”Nämen Malin, jaha, så du ska ta dig upp på Kilimanjaro? Det kan väl inte vara bra? Hur ska det gå med din MS?
- Min MS?… det är väl jag som ska upp!!”

Se filmen >>
bild

MS-vård i Karlstad

Vi tror att det blir en smidigare, enklare och snabbare utredningsgång och förhoppningsvis ett bättre omhändertagande, säger Rune Johansson överläkare på Neurologikliniken i Karlstad. I den här filmen berättar han om hur de jobbar med kombinerad öppen- och slutenvård och hur det gynnar patienterna.

Se filmen >>
bild

Sex med MS

Sexualrådgivaren Dorthe Forsell vidgar vyerna när det gäller sexualitet vid MS, slår hål på normer och ger exempel på sexuella gaspedaler. Utgångspunkten är lösningar på sexuella problem - för sexuell dysfunktion är vanligt vid MS.

Se filmen >>
bild

”Vi har ju sagt att vi ska kämpa”

En gård, ett äktenskap, tre barn och så ja, en MS-diagnos. Kändis-bonden Anders och frun Isabel får familjelivet på gården att gå ihop. ”Vi har ju sagt att vi ska kämpa”, säger Isabel i filmen.

Se filmen >>
bild

Iminaskor!

Pappa var med mig hela tiden till läkaren och då sa jag till pappa: ”jag vill gå in själv först få höra vad det är för någonting”, ”han säger ju rakt ut - Du har MS!” 

Se filmen >>
bild

Malin Schulz – Det går att leva ett normalt liv med MS

MS-patienten Malin Schulz som jobbar som personlig tränare lever ett vanligt liv trots sin MS. Hon pratar om vikten av att ta eget ansvar för att må så bra som möjligt genom träning, äta bra – leva ett bra liv!

Se filmen >>
bild

Rikard Furusten

"En leverantör sa en gång, Rikard, jag tänker inte på att du är sjuk trots att du sitter i rullstol. Det är den finaste komplimangen jag någonsin fått."

Se filmen >>
bild

Film om arbetsterapeuter

Det gäller att få ihop hela livspusslet och att ta vara på den begränsade energi man har. Man behöver prioritera, planera och pausa. Se filmen med 3 exempel på vad en arbetsterapeut kan hjälpa till med.

Se filmen >>