bild

Kost och MS, del 1

”Låt maten bli din medicin”, sa Hippokrates på sin tid. Visst har medicinen utvecklats sedan dess men kosten är fortfarande lika viktig. Med kosten får du viktiga näringsämnen så som fett, kolhydrater och proteiner men även vitaminer och mineraler.

bild

Kost och MS – Färdigrätter, del 2

Att alltid laga maten kan ibland kännas övermäktigt. Idag finns det hälsosamma färdigrätter. Välj helst de som är nyckelhål märkta. Det är mat som innehåller mindre socker, salt och mer fullkorn och fibrer och mindre fett. Färdigrätter är lätta att piffa upp med grönsaker.

Se filmen >>
bild

En film om MS för barn

Det kan kännas lite knepigt att förklara för ett barn vad MS är. I den här 3 minuter långa animerade barnfilmen beskrivs MS på ett pedagogiskt och lättsamt sätt. Se filmen tillsammans och sedan kanske det känns lättare att prata om MS.

Se filmen >>
bild

Följ med på MS-yoga

I den här filmen får du följa med yogainstruktören Malin Schulz på ett kortare MS-yogapass.
– Alla som kan andas kan yoga, säger Malin, och för det här passet är det enda du behöver en stol.

Se filmen >>
bild

Följ med på Film - Om MS

I den här korta illustrativa filmen förklaras vad MS är, vad som händer i kroppen vid MS, hur man påverkas av MS och hur läkemedel kan underlätta och bromsa MS. En film som kan hjälpa dig med diagnosen MS att själv förstå och att lättare kunna förklara för närstående vad multipel skleros är.

Se filmen >>
bild

Film - Om MS med Lotta Dahle

- Man brukar säga att MS är en sjukdom med tusen olika ansikten eftersom den varierar så från person till person, inleder Lotta Dahle, docent och överläkare på Neurologkliniken på Linköpings Universitetssjukhus. I filmen förklarar hon vad MS är.

Se filmen >>
bild

En film om fatigue

– Jag fastnade i strumplådan igen, kunde inte välja något så enkelt som strumpor. Vad är det som händer med mig? Många patienter beskriver fatigue som det värsta med MS. Den här filmen vänder sig till personer med MS.

Se filmen >>
bild

Nedsatt kognition ger sämre arbetsförmåga

Professor Tomas Olsson berättar i den här filmen om ett enkelt test som görs för att testa kognitiv funktion hos personer med MS och kopplingen till en sämre arbetsförmåga.

Se filmen >
bild

Malin Schulz
Malin Schulz

”Nämen Malin, jaha, så du ska ta dig upp på Kilimanjaro? Det kan väl inte vara bra? Hur ska det gå med din MS?
- Min MS?… det är väl jag som ska upp!!”

Se filmen >>
bild

En film om MRT vid MS

I den här filmen berättar läkarna Anders von Heijne och Hans Lindå om MRT vid MS.
Se filmen >>
bild

Sex med MS

Sexualrådgivaren Dorthe Forsell vidgar vyerna när det gäller sexualitet vid MS, slår hål på normer och ger exempel på sexuella gaspedaler. Utgångspunkten är lösningar på sexuella problem - för sexuell dysfunktion är vanligt vid MS.

Se filmen >>
bild

Vi har ju sagt att vi ska kämpa”
Vi har ju sagt att vi ska kämpa”

En gård, ett äktenskap, tre barn och så ja, en MS-diagnos. Kändis-bonden Anders och frun Isabel får familjelivet på gården att gå ihop. ”Vi har ju sagt att vi ska kämpa”, säger Isabel i filmen.

Se filmen >>
bild

Malin Schulz – Det går att leva ett normalt liv med MS

MS-patienten Malin Schulz som jobbar som personlig tränare lever ett vanligt liv trots sin MS. Hon pratar om vikten av att ta eget ansvar för att må så bra som möjligt genom träning, äta bra – leva ett bra liv!

Se filmen >>
bild

Rikard Furusten
Rikard Furusten

En leverantör sa en gång, Rikard, jag tänker inte på att du är sjuk trots att du sitter i rullstol. Det är den finaste komplimangen jag någonsin fått."


Se filmen >>
bild

I mina skor

Ett par 3D-printade skorna skapades för att simulera hur det är att ha MS. I skorna känns varje steg tyngre och man upplever en känsla av obalans som är vanlig vid MS. Tanken med skorna var att friska personer skulle få uppleva hur det är att ha MS.

Se filmen >>
bild

Film om arbetsterapeuter

Det gäller att få ihop hela livspusslet och att ta vara på den begränsade energi man har. Man behöver prioritera, planera och pausa. Se filmen med 3 exempel på vad en arbetsterapeut kan hjälpa till med.

Se filmen >>