Multipel Skleros

För dig som lever med MS

Biogen
Biogen




Om cookies

Den här webbplatsen har för avsikt att använda cookies för att förbättra webbplatsen och din upplevelse. Genom att fortsätta att surfa på webbplatsen godkänner och accepterar du vår användning av cookies. Om du behöver ytterligare information och/eller inte vill ha cookies placerade när du använder webbplatsen, besök vår integritetspolicy.

ALL-SWE-0489(1)


Dela på Facebook Skriv ut

En godare sommarfrukost

Tänk dig en riktigt god frukost i solskenet med några morgonpigga fåglar och morgontidningen som sällskap. Visst låter det härligt? Under sommaren – och kanske framförallt under semestern – brukar man ha mer inspiration och tid att göra lite godare frukost.

Här har vi samlat några favoritrecept.

 

Hälsosmoothie

Den här nyttiga och goda smoothien kan drickas som den är eller ätas som en ”yoghurt” med lite nötter och osötad müsli.

Det här behöver du:

5 dl havremjölk (eller vanlig mjölk)

1 avokado

3 msk limejuice

2 nävar färsk spenat (eller 2 puckar av frusen ekologisk spenat)

2 cm färsk ingefära, i mindre bitar eller riven

2 nävar frusen mango


Mixa alla ingredienser till en härlig grön smoothie.

 

Bananplättar

Om du har övermogna bananer liggandes hemma är det snabbt gjort att sno ihop bananplättar till frukost. Receptet är enkelt med få ingredienser och plättarna är glutenfria.

Det här behöver du (till 7-8 plättar):

1 mogen banan

2 ägg

½ dl creme fraiche

1 msk fiberhusk

Mosa bananen och blanda med övriga ingredienser. Låt vila i 5 minuter.

Stek på medelvärme. Ju mindre plättar desto lättare att vända dem i pannan.


Tillbehör:

Blanda turkisk/grekisk yoghurt och keso

Färska eller frusna bär

 

Hurtbullebröd

Det här brödet är enkelt att svänga ihop, det ska inte jäsa och blir saftigt och väldigt gott!

 

Det här behöver du:

2 dl fiberberikade havregryn

5 dl vetemjöl

1 dl krossade linfrön

1 dl russin

1 dl grovhackade hasselnötter

2 tsk bikarbonat

1 tsk salt

4 dl mild yoghurt (ev. lite mer)

½ dl flytande honung

½ dl lingonsylt

(avlång bakform som rymmer ca 1 ½ liter samt något att smörja formen med)

 

Sätt ugnen på 200 grader. Blanda ihop alla de torra ingredienserna i en bunke.

Rör i yoghurt, honung och lingonsylt. Klicka i smeten i den smorda formen. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka en timme.

(Lägg på folie efter halva tiden om du vill ha en mjukare och mer lättgräddad yta på brödet.)

Stjälp upp limpan och låt den svalna under en bakduk.

 

ALL-SWE-0542d(2)

Senast uppdaterad: 2017-10-23

Multipelskleros.nu

Här finns mängder med lättförståelig information om multipel skleros (MS). Texterna riktar sig till alla som nyligen fått diagnosen MS, som är anhöriga till en person med MS eller som är intresserade av att veta mer om denna kroniska sjukdom.

Lär mer om symtom, skov, förlopp och sjukdomsaktivitet. Vilka undersökningar och utredningar görs för att ställa diagnos? Hur är det att leva med MS i vardagen – att arbeta, träna och resa? Läs om olika behandlingar av MS.