MS - nyhetsbrev februari 2018
View this email in your browser

För dig som lever med MSVÄGEN TILL ETT EFTERLÄNGTAT BARN
Lisa 41 år berättar om vägen från singellivet till familjelivet. Om resan från att först inte vilja ha barn, till att längta efter barn men att då inte kunna bli gravid. Om vägen via IVF och nederlag och om miraklet som till slut gav Lisa en liten son. Det handlar om ägg, värk och om att räkna skedar.
LÄS ARTIKELN >>
EN FILM OM MS FÖR BARN
Det kan kännas lite knepigt att förklara för ett barn vad MS är. I den här 3 minuter långa animerade barnfilmen beskrivs MS på ett pedagogiskt och lättsamt sätt. 
Se filmen tillsammans och sedan kanske det känns lättare att prata om MS.


ALL-SWE-0590b
SE FILMEN >>
FÖLJ MED PÅ MS-YOGA
I den här filmen får du följa med yogainstruktören Malin Schulz på ett kortare MS-yogapass. 
– Alla som kan andas kan yoga, säger Malin, och för det här passet är det enda du behöver en stol. 
Läs också om yogans vinster för dig som har MS.
SE FILMEN >>
NEDSATT KOGNITION GER SÄMRE ARBETSFÖRMÅGA
Professor Tomas Olsson berättar i den här filmen om ett enkelt test som görs för att testa kognitiv funktion hos personer med MS och kopplingen till en sämre arbetsförmåga.

ALL-SWE-0655d
SE FILMEN >>
MS OCH TERAPI
En tid efter att ha fått MS-diagnosen började jag gå i terapi. Det var ungefär efter ett halvår, då jag hade börjat förstå vad jag hade drabbats av. Jag träffade min psykolog en gång i veckan i nästan ett år och terapiformen hade psykodynamisk inriktning. Jag är så glad att jag fick och tog den möjligheten!
TILL JOHANNAS INLÄGG >>
ÖKAD RISK FÖR MS VID RÖKNING
Professor Tomas Olsson berättar i den här filmen om hur rökning ökar risken att insjukna i MS med 50 %, om ökad risk att få MS efter hjärnskakning i tonåren samt om hur olika riskfaktorer samverkar.


ALL-SWE-0654c
SE FILMEN >>
VÄLKOMMEN PÅ 13-ÅRSKALAS
I dagarna fyllde min ms-diagnos 13 år och har därmed varit en del av mig i en tredjedel av mitt liv. Det är alltid lockande att fundera över hur mitt liv hade sett ut om sjukdomen inte hade tagit mig i besittning, om jag hade haft samma energinivåer som innan jag blev sjuk, men spekulationer leder ingen vart och det finns ändå inga svar.
TILL MARTINAS INLÄGG >>
Biogen Sweden AB tel +46 8 594 113 60 | infosweden@biogen.com  ALL-SWE-0614
 avregistrera dig från den här listan